Tiputahna (eli helpoin ja herkullisin lemon curd -reseptini)

Tiputahna (eli helpoin ja herkullisin lemon curd -reseptini)

 

”Raikasta, herkullista, muttei liian makeaa! Silkkisen pehmeää! Ihanan väristä!”, tuttavani kommentoivat, kun tarjosin taannoin tätä pirteää sitruunatahnaa leipomani japanilaisen juustokakun kaverina. Tahna on helppoa ja yksinkertaista valmistaa, gluteenitonta ja ihan törkeän hyvää! Lyhyesti sanoen; heittämällä paras lemon curdin ohje jota olen koskaan kokeillut. Nappasin reseptin aikoinaan äitini vanhasta, risasta reseptikirjasta. Sittemmin kirja katosi maailman tuuliin, mutta onneksi ehdin kopioida reseptin talteen. Ristin sitruunatahnan jo tuolloin tiputahnaksi sen upean, keväisen värin vuoksi.

Tiputahna on äärettömän monikäyttöistä, se sopii yhtä lailla kakkujen ja piiraiden täytteeksi kuin sipaistavaksi aamiaispaahtoleivän tai -croissantin päälle. Kannattaa kokeilla pääsiäisen kunniaksi myös kermavaahdon ja mämmin kanssa!

Sitruunoiden koko vaihtelee hyvinkin paljon. Tässä reseptissä sitruunamehun määrä on ilmoitettu deseissä, joten tahnan koostumus pysyy aina yhtä mallikkaana.

Japanilainen juustokakku

 

Tiputahna

1,2 dl sitruunamehua (n. 3 sitruunaa)

2 tl sitruunan kuorta raastettuna

1,2 dl sokeria

3 huoneenlämpöistä kananmunaa

6 rkl voita paloiteltuna

 

Pese sitruunat, purista niistä tarvittava määrä mehua ja raasta 2 tl kuorta.

Sekoita mehu, kuoriraaste, sokeri ja munat paksupohjaisessa kattilassa. Lämmitä sekoitellen alhaisella lämmöllä. Lisää sitten voi pienissä erissä, samalla jatkuvasti vispaten. Tahna on valmista, kun se on saostunut ja ensimmäiset kuplat ilmestyvät pintaan, noin 6-8 minuutin kuluttua.

Siirrä tahna kulhoon ja anna jäähtyä. Peitä kulho kelmulla ja nosta valmis tahna jääkaappiin vähintään tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa noin parin viikon verran.

Herkullisia huhtikuun hetkiä,

Virve

 

Resepti on julkaistu myös Höperöt Pöperöt -blogissani Turun Sanomien TS Ruoka -sivustolla: Tiputahna

Leave a reply