Praha – parempi kuin Pariisi!

Praha – parempi kuin Pariisi!

Ah, Praha. Aivan ehdottomasti yksi lempikaupungeistani koko Euroopassa. Muistan, kuinka kovat odotukset minulla oli aikoinaan Prahan suhteen, ja silti ne ylittyivät heittämällä.
En yleensä käy samoissa kohteissa montaa kertaa, maailmassa kun ihmeteltävää riittää. Praha on kuitenkin mieluisa poikkeus tähän sääntööni. Koska edellisestä käynnistäni ehti kulua jo reilut kymmenen vuotta (hups!), ajattelin että olisi mielenkiintoista nähdä kuinka paljon kaupunki, tai mielipiteeni siitä, olisi muuttunut. Myös oma tilanteeni oli nyt hyvin toisenlainen, tällä kertaa meitä olisi reissussa kolmihenkinen lapsiperhe, kahden nuoren aikuisen sijaan.
Aivan Euroopan sydämessä, Vltava-joen varrella sijaitseva Praha on Tšekin pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Kultainen kaupunki, Satojen tornien kaupunki, Kaikkien kaupunkien äiti ja onpa sitä luonnehdittu jopa Euroopan eurooppalaisimmaksi kaupungiksikin!

Vanhankaupungin rakennukset ovat kuin suoraan satukirjasta. Skandinaavinen eleettömyys loistaa täällä poissaolollaan.

Käsittämätöntä kyllä, vaikka Prahassa asuu reilu miljoona ihmistä, ei se tunnu oikeastaan ollenkaan suurkaupungilta. Kaikki päänähtävyydet ovat pienellä alueella, joten kaupungin ottaa hyvin haltuun jo pidennetyn viikonlopun aikana. Toki Prahassa viihtyy pidempäänkin, sillä tekemistä ja kokemista siellä taatusti riittää. Paras aika matkustaa Prahaan on aurinkoinen kevät tai tunnelmallinen syksy. Meidän matkamme ajoittui helmikuun loppuun, joten vaikka varsinaisesta keväästä ei vielä voinutkaan puhua, oli pahin talviaika jo mukavasti takanapäin. Aurinko paistoi jo lämpimästi ja kaupunki suorastaan kylpi mystisen kultaisessa valossa. Edellisellä reissullani ihmettelin tätä Prahan lempinimeä, mutta nyt huomasin että se todellakin on kultainen kaupunki!

Prahan vanhakaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen. Kapeat kujat johdattavat kulkijan kaupungin goottilais-keskiaiseen tunnelmaan.

Lennot Prahaan:
Helsingistä Prahaan lentää reilussa kahdessa tunnissa, joten meille kohde valikoitui osin juuri sen helpon tavoitettavuuden vuoksi.
Prahan lentokentältä pääsee keskustaan linja-autolla ja metrolla tai taksilla. Me tilasimme netin kautta taksin valmiiksi kentälle odottamaan, näin saimme varmistettua että se oli varustettu turvaistuimella ja erinomaista englantia puhuvalla kuskilla. Kuskimme toimi samalla matkaoppaana ja kertoi muun muassa, että Prahassa matkailee erityisen paljon aasialaisia ja peräti n. 70% turisteista on korealaisia. Myöhemmin totesimme tämän hyvinkin pitävän paikkansa.

Liikkuminen Prahassa:
Koska kaikki päänähtävyydet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, on Prahassa helpointa liikkua jalkaisin. Myös raitiovaunuilla tai metroilla liikkuminen on helppoa ja todella halpaa. Erityisesti vanhoilla punavalkoisilla raitiovaunuilla liikkumisessa on aivan oma tunnelmansa, joten niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Niistä näkee hyvin, ja niillä pääsee kaikkialle. Raitiovaunu 22:sen reitti kulkee useiden kaupungin kuuluisimpien nähtävyyksien ja kaupunginosien läpi, joten sillä ajelu on samalla kiva tapa tutustua kaupunkiin.

Prahan vanhoissa raitiovaunuissa on aivan omanlaisensa tunnelma.

Prahan nähtävyydet:
Prahan vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Eikä syyttä, sillä kaupunki itsessään on erittäin kaunis, täynnä kiehtovia yksityiskohtia ja arkkitehtuurisia aikakerroksia.
Parasta on mielestäni siis ihan vain hengailla kaupungilla vaeltelemassa ja ihailemassa tätä upeaa, historiallista kaupunkia.

Ilta Prahan Vanhankaupungin torilla houkuttelee paikalle monenlaista kulkijaa.
Rakennuksista löytyy paljon upeita yksityiskohtia, joten välillä kannattaa nostaa katseensa myös ylös.

Astronominen kello:
Prahan Vanhassakaupungissa pääsee ihmettelemään maailman vanhinta yhä toimivaa astronomista kelloa. Vanhan Raatihuoneen seinään upotettu kello peräisin 1400-luvulta. Kellotaulun pienet luukut avautuvat aina tasatunnein ja esiin tulevat pienet hahmot, jotka alkavat liikkua.
Kelloa pääsee ihailemaan ilmaiseksi ja joka tunti toistuva näytelmä houkuttelee torille valtavasti ihmisiä. Paras aika käydä katsomassa kelloa on siis aikaisin aamulla. Kelloa huolletaan usein ja nyt puolet koko raatihuoneesta oli huputettuna, joten emme päässeet tällä kertaa lainkaan ihailemaan sitä.

Linnavuori:

Prahan linna sijaitsee korkealla kukkulalla. Linnan historiallinen alue on yksi maailman laajimmista ja se sisältää linnan lisäksi useita kirkkoja, museoita ja muita näyttäviä rakennuksia. Alueella sijaitsee myös Tsekin presidentin virka-asunto ja maan suurin kirkko, erittäin vaikuttavan näköinen Pyhän Vituksen katolilainen katedraali.

Linnan alueelta löytyy viehättäviä kujia ja toinen toistaan kauniimpia rakennuksia.
Pyhän Vituksen katedraali on Tsekin suurin ja mahtavin kirkko. Kuvassa siitä näkyy vain pieni osa.

Linnavuori on siis yksi Prahan ”pakollisista” nähtävyyksistä ja sinne patikoiminen matalia portaita pitkin on itsessään jo kokemus. Portaita on kuitenkin paljon, joten rattaiden kanssa matkustaessa ei ehkä kuitenkaan se kaikista paras vaihtoehto. Alaspäin tulimme tästä syystä kapeaa tietä pitkin. Minkä näköaloissa menetimme, sen helppoudessa voitimme. Raitiovaunulla 22 pääsee myös Linnavuorelle jos portaiden kapuaminen ei syystä tai toisesta innosta.

Raitiovaunun nro 22 reitti on hyvä nähtävyyksien bongailuun.
Satojen tornien kaupunki on todellakin nimensä mukainen.

Kaarlensilta:
Vltava-joen ylittävä Kaarlensilta on ehdottomasti yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä. Silta onkin eittämättä yksi maailman kauneimmista. Pituutta tällä vanhalla, jalankulkijoille pyhitetyllä kivisillalla on peräti puoli kilometriä. Sillan 30 pyhimyspatsasta vartioivat sillan hitaasti soljuvaa ihmisvirtaa. Iltaisin sillalla voi nauttia katutaiteilijoiden taidokkaista esityksistä ja Prahan tunnelmallisesta iltavalaistuksesta.

Kaarlensillalta löytyy myös tämä koristeellinen Johannes Nepomukin muistomerkki. Nepomuk kieltäytyi paljastamasta salaisuuksia kuningas Václav IV:stä, joten hänet heitettiin tältä paikalta jokeen. Ironista kyllä, muistomerkin koskettamisen uskotaan tuovan onnea.

Tekemistä Prahassa:

Prahasta löytyy varmasti tekemistä, olit sitten kulttuurin, urheilun tai vaikkapa oluen ystävä.
Oluesta puheenollen, tiesitkö että tsekkiläiset juovat eniten olutta koko maailmassa! Yleensä olut onkin todella halpaa, sitä saa edullisemmin kuin vettä. Prahasta löytyy kattavan pubivalikoiman lisäksi jopa olutkylpylä, joten oluenjuojilla on kaupungissa varsinaiset kissanpäivät.
Prahassa sijaitsee mm. Staropramenin panimo. Siellä kannattaa piipahtaa kierroksella, jos oluen valmistamisen vaiheet ja erilaiset olutmaut kiinnostavat. Staropramenin panimolla pääsin vuosia sitten maistelemaan mm. eksoottisia banaani-, suklaa- ja shampanjaoluita.
Toinen, tyystin toisenlainen kulttuurimenovinkkini juontaa sekin edelliseen reissuuni. Silloin kävimme katsomassa Don Giovannin marionettiteatterissa. Se olikin kerrassaan mainio kokemus! Hauska, mukaansatempaava ja näyttävä. Myöhemmin ostin vielä kotiin viemisiksi puisen, käsintehdyn marionettinuken jostain lukuisista pikku putiikeista joissa niitä myytiin. Muistan, kuinka nukkeja suorastaan pursusi kaikkialla, etenkin Václavské náměstí -pääaukion ja Kaarlensillan ympäristössä. Mutta nyt ne olivat mystisesti kadonneet katukuvasta. Marionettiteattereita sentään vielä löytyy, joten sellaiseen kannattaa ehdottomasti suunnata.

Shoppailu:


Prahassa on käytössä Tšekin kruunu, ja niitä kannattaa tietysti hankkia mukaan jonkin verran jo etukäteen. Kortti toimii lähes kaikkialla ja rahaa saa toki nostettua paikan päältäkin. Prahan hintataso on Suomeen verrattuna varsin edullinen. Pahimmilla Vanhankaupungin turistialueilla on tietysti erityiset turistihinnat, joten niillä asioimista kannattaa välttää. Esimerkiksi sinne tänne ripotellut minimarketit ovat silkkaa rahastusta. Tölkki olutta maksaa niissä enemmän kuin hienommissa ravintoloissa, pöytiin tarjoiltuna.
Prahasta löytyy shoppailijoille lukuisia kauppakeskuksia ja paljon tunnettuja merkkiliikkeitä. Esimerkiksi yhden suosituimman ostoskadun, Na příkopěn, varrelta löytyvä Desigualin monikerroksinen liike ei varmasti jätä yhtään kyseisen merkin fania kylmäksi. Itse löysin sieltä aivan täydellisen, ihanan pehmeän ja lämpimän villatakin (näkyy kuvissa alempana). Paino todellakin sanalla villa, en suostu ostamaan 100% akryylistä valmistettuja ”villa”takkeja jotka nyppyyntyvät jo ennen kuin ehtivät edes kunnolla pois ostoskassista. Akryyli ei myöskään lämmitä kuten villa. Edellä mainituista syistä olin joutunut etsimään unelmieni villatakkia todella kauan, mutta Prahassa etsintä vihdoin päättyi. Aidot materiaalit toki maksavat, mutta kannatan hankinnoissani aina mantraa ”mieluummin yksi hyvä kuin kymmenen huonoa”. Kestävä, laadukas tuote on tietysti myös huomattavasti ekologisempi valinta.

Praha-vinkit lapsiperheille:

Prahan lentokentällä on iso leikki-/hoitohuone perheen pienimmille.

Tšekeistä on todella vaikea löytää vauvanruokaa, ja jos jostain joku purkki löytyykin, tuoteselosteet jäävät kielimuurin vuoksi arvoituksiksi. Joten pienimmän matkailijan pöperöt kannattaa pakata ehdottomasti matkalaukkuun.
Matkarattaat kannattaa valita niin, että niillä pystyy kulkemaan mukulakivillä (joita kaupungissa on paljon). Jos rattaiden säilymisen ehjänä haluaa turvata myös ruumassa kuljetuksen ajaksi, ne kannattaa pakata erityiseen kuljetuslaukkuun. Laukkuja voi joko ostaa tai vuokrata.
Vaclav Havelin lentokentällä on suuri leikki/hoitohuone, jossa taaperon kanssa voi kuluttaa aikaa lentoa odotellessa. Huoneesta löytyy jopa pinnasänkyjä, joten halutessa pienokainen voi ottaa päivänokoset. Prahan kraanavesi on turvallista, joten sitä voi juoda huoletta. Maussakaan ei ole mitään valittamista.

Majoittuminen Prahassa:

Prahasta löytyy aivan valtavasti hotelleja, joten varmasti jokainen löytää omalle budjetilleen ja tarpeisiinsa sopivan hotellin. Me halusimme panostaa viihtyisään ja helposti saavutettavaan hotelliin. Useista upeista vaihtoehdoista valitsimme 5 tähden hotellin King´s Courtin, jota nimitimme leikkisästi Kingslandingiksi.

Hotellin sijainti aivan vanhan kaupungin ytimessä on suorastaan täydellinen. Pienen lapsen kanssa matkustettaessa varsinkin.
Huoneemme oli mukavan avara, joten siellä oli runsaasti tilaa sekä rattaille että matkasängylle. Se oli sisustettu harmonisin beessin ja tumman puun sävyin. Normaalisti karsastan kokolattiamattoja, mutta nyt sekään ei häirinnyt. Taaperon äitinä näin sen vain mukavan pehmeänä kävelyn harjoittelualusena! Toinen hauska mattomuotoseikka: Hotellin ulkopuolen tervetuloa-matto käytiin vaihtamassa aina vuorokauden mukaan. Iltapäivisin meitä tervehti Good Afternoon! -matto ja illalla hotellille palatessamme Good Night! -matto.

Enpä ole aiemmin kynnysmattoa kuvannutkaan, mutta kertahan se on ensimmäinenkin..
Hotellivieraat saavat taidetta ihailtavakseen jo aulassa.

Seinillä oli runsaasti tyylikkään hillittyä taidetta – jopa mukavan tilavassa kylpyhuoneessa. Usein pienet asiat tekevät suurimman vaikutuksen, etenkin luksuksen suhteen. Sellaisena voitaneen pitää mm. tyynymenua, josta saimme valita itsellemme sopivimman vaihtoehdon. Tilasin kokeiluun yhden vesityynyn ja yhden kauratyynyn. Viimeksi mainittu oli aivan liian pieni makuuni ja vesityynyn hivutin lattialle jo 10 minuutin kokeilun jälkeen. Mutta arvostin valinnanvaraa, ihmisillä kun on erilaisia makumieltymyksiä tyynyjenkin suhteen.

“Huonepalvelu? Tilaisin purkin suomalaista vauvanruokaa..”

Aamupalalle Kings Courtissa kannattaa todellakin suunnata mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Tässä apuun tulee onneksi Suomen ja Tšekin aikaero, Suomi-ajassa olemme tunnin edellä paikallista aikaa. Aamupala on hotellissa monipuolisempi kuin mihin olen aiemmilla reissuillani koskaan-ikinä-missään törmännyt. Tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kokit paistamassa juuri halutunlaisia omeletteja.. Tarjolla oli oikeastaan ihan kaikkea mitä vaan voisi kuvitella aamupalalla syövänsä!

Mikäpä voisi olla parempaa kuin aloittaa aamunsa kylmällä prosecolla ja sushilla!

Ruokailutilan alakerta on huomattavasti viihtyisämpi, joten jos suinkin voit vaikuttaa sijaintiisi (pöytiin ohjaus), niin jää alakertaan. Silloin porrastreenikin jää minimiin ja voi keskittyä pääasiaan – syömiseen.
Vahvasti ruokaohjautuvana aamupalaihmisenä voin kyllä todellakin suositella tätä hotellia!

King´s Courtin Spa:

Kaipa sitä on vaan liian suomalainen hemmoteltavaksi. Kun on varustettu perinteisellä ”minä ite” -mentaliteetilla on mielestäni jotenkin oudon vaivaannuttavaa olla vaikkapa jalkahoidossa.. Hotellin spa-osastolla oli kasvo-, jalka ym. hoitojen lisäksi tarjolla myös erilaisia hierontoja. Sellaiseen sentään varasin ajan, kun puolisko kyseisen ajatuksen minun päähäni ensin tuputtamalla tuputti.

Valmiina suuntaamaan spa-osastolle hemmoteltavaksi.

Hieronta oli kiva ja oikein rentouttava kokemus. Hieroja ei tosin puhunut kauhean hyvää englantia, mutta ymmärsi kyllä mitä halusin. Hieronnan jälkeen kävin vielä uimassa ja saunomassa spa-osaston ”suomalaisessa” saunassa. Allas oli yllättävän pieni, mutta kyllä siinä pulikoimaan mahtui. Suurena saunomisen ystävänä sauna oli kuitenkin melkoinen pettymys. Ei siellä kunnon löylyjä saanut. Saunan seinälle oli nimittäin ripustettu kyltti joka kielsi ankarasti veden heittämisen kiukaalle, eikä toisaalta ollut millä olisi heittänytkään..

Prahan ravintolat:
Prahasta löytyy erittäin monipuolinen ravintolavalikoima, joten se sopii loistavasti myös kulinaristiseen hullutteluun. Tällä kertaa päätimme jättää useiden ruokalajien fine-diningit väliin (koska lapsi) ja keskittyä tšekkiläisen keittiön erikoisuuksien maisteluun. Perinteinen tšekkiläinen ruoka on tuhtia, ja se sisältää paljon perunaa ja lihaa. Lisukkeena tarjoillaan usein hapankaalia ja dumplingseja, eräänlaisia
Ensimmäisenä iltana olimme niin väsyneitä, että halusimme vain päästä mahdollisimman helpolla. Niinpä suuntasimme illalliselle hotellimme alakerrassa sijaitsevaan ravintolaan. Minun lautaselleni löysi chicken sandwich ja puoliskoni nautti hampurilaisen. Ihan kelpo evästä, ja yllätykseksemme sen verran ronskit annokset, että nappasimme loput mukaan. Palveluskunta halusi välttämättä kantaa annokset huoneeseemme (!), vaikka vähän hassultahan se tuntui, kun tarjoilija seurasi meitä annostemme kanssa.

Mejnice

Tämän ravintolasuosituksen löysin jostain blogista. Puoliskoni ihastui paikkaan ja sen ruokaan niin, että ehdotti tätä ruokapaikaksi jokaisena loppumatkan päivänä. Siis ihan jokaisena.
Olihan paikka todella tunnelmallinen ja ruoka tšekkiläiseen tyyliin konstailematonta. Annoksemme olivat juuri sitä mitä haimme, aitoa tsekkiläistä kotiruokaa.

Minun annokseni taisi olla kania, erittäin mureaa ylikypsää lihaa kuitenkin.
Puoliskoni tilasi gulassia, eli Unkarista peräisin olevaa lihapataa. Jujuna annoksessa oli, että se tarjoiltiin leivän sisältä. Tiskarin hommia helpottaa tietysti kummasti, kun asiakas popsii lautasen napaansa ruokailun jälkeen.

Svejk
Tunnustan, sivistyksessäni on Svejkin kokoinen aukko. En ole koskaan lukenut kyseistä sarjakuvaa, saati edes tiennyt kuka oikean elämän Svejk on. Mutta hyvän ruuan tunnistan kyllä. Svejkissä ruoka ei ollut erityisen hyvää, eikä paikkaa voi millään muotoa suositella. Puoliskoni annos oli suorastaan kamala. Ilmeisesti näitä Svejk-ravintoloita on useampia, ja valitettavasti taisimme löytää niistä kaikista surkeimpaan.

Maitrea
Maitrea on kasvisruokiin erikoistunut, boheeminoloinen ravintola aivan Vanhankaupungin ytimessä. Paikkaa oli kehuttu vuolaasti ja sen arviot olivat poikkeuksetta suorastaan ylitsevuotavan ylistäviä. Meidän kokemuksemme mukaan Maitrea oli kuitenkin vain ”ihan OK-osastoa”, eikä se tehnyt meihin yhtään minkäänlaista vaikutusta.

Maitreassa parasta oli paikan homemade lemonade. Raikas ja alkoholiton juoma jota olisi voinut kitata enemmänkin.

Paikalliseen mittapuuhun verrattuna Maitrea oli myös kallis, ja annoksetkin olivat sen verran pieniä, että jouduimme tilaamaan pääannostemme jälkeen vielä jaettavan alkupala-annoksen jälkiruuaksi. Kyseinen annos paljastui hinta-laatusuhteeltaan täysin ala-arvoiseksi, joten osa siitä jäi kokonaan syömättä. No, ilmeisesti meidät on vain hemmoteltu Turussa aivan piloille, onhan meillä kertakaikkisen loistavaa kasvisruokaa tarjoavat Roots Kitchen ja Kuori. Kasvisruuan perässä kannattaa siis tulla mieluummin Turkuun!

Cafe Imperial siajitsee Imperial-hotellin alakerrassa.

Cafe Imperial
Imperialin löysimme, kun Facebook osasi ehdottaa sitä: ”Lähistölläsi löytyvät suositut ravintolat”, ja päätimme kerrankin tarttua naamakirjan tarjoamaan syöttiin.
Imperialin interiööri näyttää hullun laatoittajan märältä päiväunelta. Lattiat, seinät ja katto – kaikki laatoitettu korein kuvioin. Henkilökunta oli ammattitaitoisen oloista ja kiikutti pyytämättä paikalle sekä syöttötuolin että piirustusvälineet. Välittömästi ja pyytämättä.
Valitettavasti ruoka ei kuitenkaan yltänyt krumeluurien puitteiden ja hyvän tasolle. Paikalla on Michelin tähti, joten odotimme hieman enemmän kuin saimme.

Käydessäni naistenhuoneessa ihailemassa paikan kuuluisia joutsenkaulaisia kullattuja hanoja, kuulin kuinka ruokasalissa alkoi tapahtua. Lapsen huuto oli niin voimakasta, että pelkäsin laattojen vähintäänkin halkeavan ja tippuvan pahaa aavistamattomien turistien päähän. Tunnistin oman poikaseni itkun tietenkin heti. Ryntäsin takaisin pöytäämme missä tilanne oli eskaloitunut kriittiseksi vain muutamassa minuutissa. Poika sai järjettömät itkuraivarit. Lisäbonuksena yrjösi hetki sitten popsimansa ruoan mieheni päälle, joka yritti tuloksetta rauhoitella kaikkiin ilmansuuntiin sätkivää pientä sähikäistä. Eräs nuori naisasiakas tuskastui pojan huutoon ja pyöritteli silmiään teatraalisesti syvien huokauksien säestämänä. Hänen deittinsä lohdutti: ”They grow fast.” Yep, they sure do.. Tässä kohtaa myös henkilökunnan kohtelias hymy alkoi haihtua ja niin päätimme tehdä mekin. Onneksi ehdimme sentään syödä annoksemme rauhassa. Ja poika nukahti tietenkin siinä silmänräpäyksessä kun saimme kammettua itsemme ravintolan ovesta ulos.

Suosittelen Prahaa kaikille kaupunkilomakohteista kiinnostuneille. Kuvaavaa on, etten tunne yhtään ihmistä jolle Praha olisi ollut pettymys. Se on siistimpi, edullisempi ja ilmapiiriltään lämminhenkisempi kuin moni muu miljoonakaupunki. Voin luvata, että esimerkiksi likainen ja  kiireinen Pariisi jää todellakin kakkoseksi!

 

Leave a reply