Nizza – sinisen rannikon pieni suurkaupunki

Nizza – sinisen rannikon pieni suurkaupunki

Nizza on suomalaisille suorastaan täydellinen matkakohde! Sinne lentää helposti ja edullisesti, vain muutamassa tunnissa. Ranskan Rivieran pääkaupunki on varsin monipuolinen kaupunkikohde. Kulttuuririentojen, lukuisten ravintoloiden ja ostosmahdollisuuksien lisäksi Côte d’Azur, eli sininen rannikko, tarjoaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden virkistyä turkoosina hehkuvan Välimeren äärellä. Suurin osa lomalaisista suuntaa Nizzaan heinä-elokuussa, ja kaupunki onkin tästä syystä silloin eläväisimmillään, mutta Nizzan miellyttävä, 300-aurinkoista-päivää-vuodessa -ilmasto suosii matkailijoita ympäri vuoden. (Ilmastosta puheen ollen, lyhyet lennot ovat tietysti aina myös ekologisempi vaihtoehto!)

Majoitus
Nizzan hotellit ovat varsin hintavia tasoonsa nähden. Sesonkiaikaan (heinä-elokuussa) matkatessa majoitus kannattaa ehdottomasti varata hyvissä ajoissa etukäteen. Me majoituimme Nizzan vanhassa kaupungissa, todella viehättävän Vieille Villen alueella sijaitsevassa yksityisessä kattohuoneistossa. Asunnon sijainti ei olisi enää voinut olla täydellisempi! Aloitimme aamumme hakemalla alakerran leipomosta täytetyt patongit ja uunituoreet croissantit. Sen jälkeen keitimme kunnon perinteiset mutteripannukahvit. Asuntomme sijaitsi kuudennessa kerroksessa joten saimme nauttia aamupalamme katsellen ikkunoistamme avautuvaa punatiilisten kattojen merta.

Nizzan nähtävyydet
Nizzan paras nähtävyys on ehdottomasti sen vanha kaupunki, Vieux Nice. Sen pittoreskit kapeat kujat, värikkäät rakennukset, monet ravintolat ja viehättävät torit tarjoavat mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Nizzan kuuluisalla Promenade des Anglais -rantabulevardilla leppoisasti laahustelu kuuluu luonnollisesti jokaisen lomalaisen rutiineihin. Samalla voi nautiskella erilaisista katutaiteilijoiden esityksistä.

Place Masséna on Nizzan keskusaukio jonne ihmiset kokoontuvat tapaamaan ystäviään. Se sijaitsee vanhankaupungin ja uuden keskustan välillä, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä rantabulevardilta. Aukion ympärillä on paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita, designer-liikkeitä ja toinen toistaan houkuttelevampia pikkuputiikkeja.

Kuumana kesäiltana Promenade du Paillonin tanssivat suihkulähteet viilentävät mukavasti.

Promenade du Paillonin tanssivat vesipatsaat kiinnostavat erityisesti pikkuväkeä, mutta varsinkin kuumalla ilmalla vesipisaroiden seassa kirmailu ilahduttaa tietysti monia aikuisiakin.
Le Negresco -hotelli on loistelias luksushotelli aivan Promenade des Anglais -rantabulevardilla. Belle Epoquen koristeellista barokkityyliä edustava hotelli on perustettu jo vuonna 1912. Rakennus on luokiteltu historialliseksi monumentiksi vuonna 2003, joten sitä voidaan todellakin pitää myös nähtävyytenä. Hotellin sisälle ei tosin pääse tutustumaan ilman huonevarausta (hinnat alk. 550€/yö), mutta jos kaipaa hiukan luksusta elämäänsä, voi suunnata hotellin yhteydessä sijaitsevaan ravintolaan. Myös sen puitteet ovat varsin hulppeat. Chantecler onkin 2 Michelin tähdellään varmasti Nizzan hienoin ravintola. Me suunnittelimme lounastavamme siellä yhtenä päivänä, mutta lounaslistalta ei juuri silloin löytynyt mieluisia vaihtoehtoja. Ravintolan testaaminen jäi siis seuraavalle Nizzan reissulle. Ja kuka tietää, ehkäpä majoitumme silloin myös La Negrescoon..

Rantaelämää Nizzan mukulakivirannalla.

TEKEMISTÄ NIZZASSA:

Rannat

Same same, but different.

Nizza on siitä harvinainen suurkaupunki, että sen keskustassa voi nauttia myös rantaelämän iloista. Nizzan rannat ovat kuitenkin mukulakivirantoja. Suosittelen lämpimästi varaamaan mukaan kunnon makuualustan tai vaihtoehtoisesti ostamaan sellaisen paikan päältä, sillä kivenmurikat eivät tunnu kovinkaan mukavilta pelkän pyyhkeen alla. Rannoilla ei kasva puita, joten yleisellä rannalla ei ole tarjolla varjoisempia paikkoja. Kannattaa siis investoida muutama euro leveälieriseen hattuun tai aurinkovarjoon jonka suojiin pääsee piiloon pahimmalta porotukselta. Paikallisilta kannattaa kopioida myös uimakenkien käyttö. Kuumilla kivillä kävellessä pärjää toki fläpäreilläkin, mutta rantavedessä uimaan kahlatessa kunnon kengät osoittautuvat sangen oivaksi sijoitukseksi. Tarjolla on toki myös maksullisia yksityisrantoja, valmiine aurinkovarjoineen ja -lepotuoleineen. Hintaa kahden hlön rantalöhöilyyn olisikin sitten jo tullut reilut 40€/pvä. Päätimme tyytyä julkisiin rantoihin ja sijoittaa ko. summan mieluummin vaikkapa yhteiseen harrastukseemme, syömiseen.

Retki Nizzasta Mentoniin
Mentonin kaunis pikkukaupunki sijaitsee vain n. 30 km:n päässä Nizzasta, ja monet suuntaavatkin sinne päiväretkelle pelkästään parempien rantojen houkuttelemina. Toisin kuin Nizzan, Mentonin rannat ovat nimittäin ihanaa, vaaleaa hiekkaa. Bussilla nro. 100 (Nice – Monaco – Menton) pääsee perille n. puolessa tunnissa, eikä hintakaan päätä huimaa, sillä kertalippu maksaa vain 1,50€ per lärvi. Bussin pysäkki löytyy satamasta (Le Port). Paikalle kannattaa saapua ajoissa, sillä bussiin on varsinkin ruuhkaisimpina aikoina paljon tulijoita. Kannattaa myös valita menosuuntaan katsottaessa bussin oikealla puolella sijaitsevat penkit, sillä samaan hintaan pääsee silloin parhaiten nauttimaan reitin huikaisevan upeista merimaisemista!

Mentonin viehättävä vanhakaupunki on vierailemisen arvoinen paikka.

Mentonin sijainti Italian ja Monacon välissä tekee sen tunnelmasta hieman erilaisen kuin Nizzan. Myös näköalat poikkeavat Nizzasta. Merialppien huiput kohoavat aivan kaupungin kupeesta kohti korkeuksia ja merellinen ilmasto on Ranskan lämpimin. Vaikka Mentonista ei juurikaan löydy varsinaisia nähtävyyksiä, riittää siellä silti nähtävää: eksoottisia kasveja rönsyileviä puistoja, vanhoja rakennuksia, ja viehättäviä pikku ravintoloita ja putiikkeja. Menton on siis ehdottomasti vähintäänkin päivävierailun arvoinen paikka!

Me jätimme rantaelämän muille ja suuntasimme kävelyretkelle Mentonin vanhaan kaupunkiin. Seikkaillessamme ilman sen suurempaa päämäärää, eksyimme muun muassa vanhalle hautausmaalle. Sieltä avautuivat kerrassaan hulppeat näköalat. Myös itse hautausmaa oli, periranskalaiseen tyyliin,  hyvin kaunis.

Mentonin vainajilla on todella upeat merinäköalat. Panoraamakuva hautausmaalta. Mitähän hautapaikka tuolla kustantaisi?

 

Museot


Musée national Marc Chagall sijaitsee kukkulalla, yläluokkaisen Cimiezin kaupunginosan alueella, pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Paikalle pääsee näppärästi myös bussilla.
En ole koskaan ollut mikään suuri Marc Chagallin taiteen ystävä, mutta koska Nizzasta löytyy kokonainen herran tuotannolle omistettu (ja paljon kansainvälisestikin kehuttu) museo, niin olihan siellä tietenkin poikettava. Kokemukseni mukaan ennakkoluuloihinsa ei kannata liiaksi kiinnittyä. Omat silmäni avasi aikoinaan vierailu Barcelonan upeassa Picasso-museossa. Olin pitänyt Picassoa vain hieman höyrähtäneenä kubistina, mutta museossa oli esillä erittäin vaikuttava kokoelma toinen toistaan upeampia piirroksia ja maalauksia. Picasson mestarillinen taituruus, monipuolisuus ja tuotteliaisuus taiteilijana oli suorastaan mykistävää.

Nizzan Chagall-museossa on maailman suurin kokoelma taiteilijan maalauksia, veistoksia ja piirroksia. Suurin osa töistä kuvaa raamatun kohtauksia ja niihin on piilotettu erittäin paljon symboliikkaa. Vaikka työt olivat suurikokoisina varsin vaikuttavia, parhainta antia oli mielestäni kuitenkin museon elokuvateatterissa esitetty dokumentti taiteilijan elämästä.

Theatre de la photographite et l`image

Valokuvataiteen museon vaatimaton fasadi jää helposti huomaamatta.

Valokuvataiteenmuseolta odotin jo huomattavasti enemmän kuin Chagall-museolta. Hämmästyttävää kyllä, Nizzassa tuntui olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että museoiden asiakaspalvelusta vastasi seniori-ikäinen ja täysin kielitaidoton ihminen. Usein museoiden nettisivutkin ovat pelkästään ranskaksi. Niin tässäkin tapauksessa. Melkoisen pantomiimiesityksen jälkeen saimme kuitenkin ostettua liput. Näyttely oli hyvin nopeasti kierretty. Tällä kertaa museon vaihtuvana näyttelynä oli Martin Parrin Life is a Beach -kokoelma, eli ts. otoksia Nizzan rannoilta. Pakko todeta, että Turun Taidemuseossa esillä ollut Jacques Henri Lartiguen Riviera -näyttely oli huomattavasti laadukkaampi ja mielenkiintoisempi. Taas piti mennä kauas nähdäkseen lähelle..

MAMAC – Musée des Beaux arts

Museon pihalla vartioi Niki de Saint Phallen teos, Monstre du Loch Ness, 1993. Museossa onkin maailman toiseksi suurin kokoelma taiteilijan teoksia.

MAMAC tarjoaa paljon katseltavaa modernin taiteen ystäville. Museoissa kiertelystä nauttivien kannattaa hankkia 7 päivän museopassi, sillä pääsee 20€ hintaan useisiin Nizzan museoihin (pl. mm. Chagall-museo). Yksittäinen MAMAC vierailu kustantaa 10€.

MAMACin arkkitehtuuri on yhtä modernia kuin siellä esillä oleva taidekin.

Shoppailu

Kuinka paljon ihminen voi oikein tarvita saippuaa? Tätä ihmettelin, kun kaikkialla näkyi saippuaa, saippuaa, enemmän saippuaa. Sitä oli tarjolla kaikissa sateenkaaren väreissä, tuoksuissa ja muodoissa!
Nizzan keskustan kukka- ja vihannestorilla on aivan omanlaisensa, valloittava tunnelma, joten siellä kannattaa poiketa ainakin nauttimassa sen valloittavasta tunnelmasta ja ihanasta tuoksusta.

Kukkatorien kukkaloisto ihastutti monipuolisuudellaan ja edullisuudellaan. Nizzassa asuessa ostaisin kukkia kotiin joka päivä.

Pieniä, suloisia putiikkeja on Nizzassa vieri vieressä, joten pahimmat shoppailuhirmutkin viihtyvät kaupungissa taatusti. Itse jätin shoppailut tällä kertaa täysin muiden huoleksi ja keskityin sen sijaan aineettomiin elämyksiin.

Seuraavassa postauksessani kerron tarkemmin kokemuksistamme Nizzan ravintolaskenestä. Kannattaa siis tulla kurkkaamaan, sikäli mikäli ruokamatkailu on sydäntä lähellä! 🙂

2 Responses to Nizza – sinisen rannikon pieni suurkaupunki

  1. Nizza on pieni suurkaupunki, joka sijaitsee ihanteellisella paikalla Ranskan Rivieran keskella. Kaunis ja dramaattinen luonto, pienia keskiaikaisia kylia, hurmaavia uimarantoja ja jetset-elaman kuhinaa – kaiken loydat Nizzasta.

  2. Pretty! This has been a really wonderful post. Thank you for supplying this information.

Leave a reply