Makumatkalla Australiassa

Makumatkalla Australiassa

Mitä Australiasta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen? Nyrkkeilevät kengurut, suloiset koalat ja sukeltajien paratiisi, Suuri Valliriutta. Nuoret notkeat ihmiset joiden alla surffilauta tanssii suolaisilla aalloilla kuin itsestään. Ilmasto, joka tekee ihmisestä itsestäänkin aurinkoisen ja viineistä erityisen maukkaita.

Kun ulkolämpötila hipoo 30 astetta, ei vaadita paljoakaan mielikuvitusta siihen, että voi kuvitella lounastavansa kotoisan Turun sijasta kaukaisen Australian maaperällä. Hilpeän kaverimökkiviikonlopun aiheuttama dagen-efter -väsymys vastaa sekin sopivasti pitkän lennon aiheuttamaa jet-lagia. Huoleton australialainen elämäntapa rentoine grillijuhlineen puhuttelee juuri nyt. Kokemuksesta tiedän, että kun suolenmutkassa vaaniva nälkä huutaa nopeita liikkeitä, kannattaa ruuat tilata jo kotimatkalla. Turusta löytyy kaksi australialaista evästä tarjoavaa ravintolaa. Päätän testata ensin Aussie Bar Turun. Tilaus hoituu tietenkin australiaksi. Kotouduttuani huomaan, että lämpöaalto on lävistänyt vihdoin paksut kivitalomme seinätkin. Kuinka erityisen ihanaa, ettei nyt tarvitse itse kokata!

Koska ulos on joka tapauksessa päästävä, noudan ruuat itse. Suojakerrointa naamariin, surffitukka ojoon, cowboyhattu kutreille ja menoksi. Howdy ho, let’s go mate!

Jokirannassa imen polttavia auringonsäteitä itseeni kuin avaruudellinen musta-aukko konsanaan. Flip flopini kuljettavat minut uskollisesti perille Jenny-nimisellä jokilaivalla majailevaan Aussie Bariin.

Lokit kirkuvat, mutta ihmiset nauravat.

Tilaamani Kiwi-hampurilainen ei sisällä kiiviä, kuten puoliskoni luuli. Eikä se sisällä myöskään sitä lentokyvytöntä lintupoloa vaan 227g naudanlihaa. Tasmanian Devil -purilainen ei sekään, nimestään huolimatta, sisällä äärimmäisen uhanalaista australialaista pussieläintä, pussiahmaa eli pussipirua. Nimi kuvastaa tässä tapauksessa pirullista tulisuutta.

Aussie Barin Kiwi-hampurilainen sisältää kiivin ja australialaisen linnun sijaan 227 grammaa jauhelihaa.

Koska Australiassa ollaan, grilliruoat huuhdellaan alas kylmällä inkiväärioluella. Sen sitruunainen raikkaus taittaakin upeasti Gastropub Woolshedistä iltapalaksi tilaamani Big Pile -annoksen mausteista tulisuutta. Nomen est omen, annos on ISO! Vaikka kyseessä on starter-annos, riittää siitä hyvin purtavaa kahdellekin maistelijalle. Herkulliset rimpsuluut, kanansiivet, coleslaw ja rapeat ranskalaiset katoavat lautaselta nopeasti kuin pelästyneet vompatit luoliinsa.

Makumatka Australiaan on tehnyt tehtävänsä. D-vitamiinivarastoni ja vatsani pullistelevat.

Virve
Kesäsyömäri, Turku

 

Juttu on julkaistu myös Woltin Kesäsyömärit-blogissa: Kesäsyömärit 2018: Makumatkalla Australiassa

Leave a reply