Kuumaa, kylmää ja paljon värejä

Kuumaa, kylmää ja paljon värejä

Teksti: Liisa Aalto, kuvat: Virve Nyyssönen

Kun astuu ulkoa ankeasta pimeydestä sisälle Galleria Arsnetiin, tulee nopeasti paremmalle tuulelle. Taiteilija Virve Nyyssösen akryylityöt ovat iloisia, värikylläisiä ja ikään kuin toivottavat sisään astujan tervetulleeksi.

– Voi kuinka hienoa! Sitten olen onnistunut tavoitteessani, Nyyssönen hymyilee kommentilleni.

– Haluan maalata positiivisia asioita, naisfiguureja ja eläimiä. On turha tuhlata kallista kangasta angstille.

Giraffi

Kuopion Muotoiluakatemiasta muotoilijaksi valmistunut Nyyssönen on pienestä asti ollut kiinnostunut taiteen eri lajeista, piirtämisestä ja maalaamisesta.

Viime vuosina hän on myös kirjoittanut runoja ja valokuvannut, joten muotoilualan työt ovat jääneet hiukan taka-alalle.

Arsnetin näyttely on Nyyssöselle monella tavalla merkittävä.

– Ensinnäkin tämä on debyyttinäyttely. Sain myös kuulla, että minulle on myönnetty pieni apauraha seuraavaa projektiani varten. Se liittyy vaatetusalaan, eläimiin ja valokuvaukseen, mutta jääköön se nyt vielä salaisuudeksi.

Varsin monipuolisen nuoren taiteilijan töitä on esillä samaan aikaan myös Galleria Galilein joulukuun yhteisnäyttelyssä ja alkusyksystä Nyyssönen edusti Turkua Joensuussa pidetyssä Runosuu-tapahtumassa.

Pikku Pyrähdys

– Onni on potkinut syksyn aikana monella tavalla, hän iloitsee.

Hattu-teema on kuluvan vuoden aikana pulpahtanut Nyyssösen töissä esille melko usein.

– Olen hattufriikki ja ostelen paljon hattuja, mutta en kuitenkaan osaa niitä itse käyttää. En tiedä, mikä siinä on, mutta huomaan ykskaks, että maalaamani naisfiguurin päähän on ilmestynyt hattu, Nyyssönen nauraa.

Näyttelyn nimi Kuumaa kylmää kuvastaa pitkälti myös Nyyssösen omaa ideologiaa. Se on hänen mukaansa eräänlainen Jing ja Jang -tyyppinen määritelmä tasapainoon pyrkimiselle elämässä.

– On tärkeätä löytää onnea ympäristöstään. Itse olen onnellisimmillani, kun saan tehdä niitä asioita, joita rakastan, maalata, kirjoittaa ja valokuvata.

Näyttelyn päätyöksi Nyyssönen valitsee suurikokoisen Fenixa -nimisen maalauksen. Se kertoo oranssina leiskahtelevan naishahmon kautta Fenix-linnun tarinaa, jossa kuuma ja kylmä hakevat omaa tasapainoaan.

Näyttelyn kaikki työt ovat valmistuneet kahden viime vuoden aikana.

Virve Nyyssösen näyttely Kuumaa kylmää Galleria Arsnetissä (Läntinen Rantakatu 13) 20.12. asti. Avoinna ma-pe klo 10-15 ja su 12-16.

 

Juttu on julkaistu Turun Sanomissa 14.12.2008.

Leave a reply