Kuinka valmistautua hääkuvauksiin?

Kuinka valmistautua hääkuvauksiin?

Ehkä kaikista tärkeintä hääkuvauksiin valmistautuessa on se, että luottaa valokuvauksen ammattilaisen käsiin. Silloin sinun ei tarvitse jännittää sitä a) millaisia kuvista tulee b) tuleeko kuvia koskaan. Olen saanut itsekin useita pyyntöjä siitä kuinka pariskunta haluaisi että voisinko yrittää pelastaa kuvankäsittelyllä heidän pieleen menneitä kuviaan. Valitettavasti tämä on usein mahdotonta. Jos kuva on esimerkiksi kasvojen kohdalta ”puhkipalanut”, eli kuvassa on vitivalkoinen kohta, ei kuvassa ole siinä kohtaa kuvainformaatiota mitä kaivaa esiin. Tai jos kuvan rajaus on sellainen että tärkeä osa ihmisestä puuttuu, on mahdotonta saada sitä taiottua kuvaan. Joskus näkemäni kuvat ovat olleet täysin väärin valotettuja, pimeitä ja rakeisia, tai niin epätarkkoja ettei kuvasta oikein erota kuka siinä edes on. Surullista. Kaikki nämä tilanteet olisivat vältetttävissä jos kuvaaja olisi osannut valita sekä kuvauskalustonsa että sen asetukset paremmin tilanteeseen sopiviksi.

Kun olette investoineet upeisiin kampauksiin, pukuihin, kukkiin ja juhlapaikkaan, eikö olisi mukavaa että ne myös ikuistettaisiin upeisiin kuviin, niin että niitä voisi ihailla vielä kymmenienkin vuosien päästä? Joskus kuulee ihmeteltävän miksi häävalokuvaus on niin kallista. Jotkut sortuvatkin karsimaan juuri siitä mistä ei missään nimessä kannattaisi – ammattimaisesta valokuvauksesta. Sormusten lisäksi valokuvat ovat kuitenkin se ainoa asia mikä suuresta ponnistelusta, eli häiden järjestämisestä, jää lopulta jäljelle! Tutkimusten mukaan juuri valokuviin panostamattomuus on juuri se asia mitä pariskunnat eniten katuvat häiden jälkeen. Häitä on vaikea ottaa uusiksi jos kuvat eivät serkkupojan järkkärin läpi nähtyinä miellytäkään. Ja vaikka valokuvaaja olisi esim. hyvä maisemakuvaaja, vaativat häät kuitenkin varsin nopeatempoisina ja uniikkeina tapahtuminaan aivan erilaista osaamista, ja tietenkin myös kalustoa. Kamerakalusto voi myös hajota kesken kuvausten. Silloin on hyvä että paikalla on ammattilainen joka on osannut varautua kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin. (Siksi muuten oma kameralaukkuni painaa hitokseen paljon, löytyyhän sieltä varakamerarunkojen ja objektiivien lisäksi myös vara-akut, muistikortit yms.)

Olen saanut olla mukana jo lukuisten parien hääjuhlissa, ja joka kerran tunnen suurta vastuuta päivän jokaisen yksityiskohdankin ikuistamisesta. Tiedostan hyvin, että nämä ovat niitä kultaakin arvokkaampia muistoja joita vielä vuosien jälkeenkin vaalitaan. Siksi haluan kuvieni olevan myös tarpeeksi klassisia, että ne kestäisivät mahdollisimman hyvin aikaa. Valokuvaustrendit tulevat ja menevät, mutta klassisuus on aina tyylikästä! Olen monta kertaa miettinyt miltä esim. nyt muodissa oleva kaiken luonnon vihreän värin muuttaminen ruskeaksi näyttää tulevaisuudessa?

Vaikka en orjallisesti seuraakaan valokuvaustrendejä, kuuntelen toki myös parien toiveita kuvien tyylistä. Toiset toivovat valoisia ja ilmavia kuvia, toiset dramaattisempia ja kontrastikkaampia, toiset unenomaisia ja taiteellisia. Nämä toiveet pidän tietysti visusti mielessäni sekä jo kuvatessani että myös kuvia edittipöydällä käsitellessäni. Toki myös kuvausmiljöö vaikuttaa omalta osaltaan kuviin ja niiden tunnelmaan. Keskikesän auringonpaisteessa ja pimeässä kirkossa kuvaamiseen pätevät aivan erilaiset kuvausmetodit ja lainalaisuudet.

Jokainen hääpari ja jokaiset häät ovat omanlaisensa. Niin myös jokainen hääkuvaaja. Toivon sydämestäni, että löydätte juuri teille sopivan kuvaajan. Omilta kuvattaviltani toivon oikeastaan vain yhtä asiaa – luottamusta. Luottamusta siihen, että kokemukseni kautta tiedän mitä teen, vaikka se saattaisi näyttää kuvaustilanteessa vähän hassultakin. Se kuuluu asiaan! Luottamuksen myötä osaatte myös heittäytyä paremmin kuvaustilanteessa, eikä teitä jännitä olla kamerani edessä. Luonnollisesti myös ohjaan teitä koko kuvaustilanteen ajan, joten mikään supermalli ei kenenkään hääkuviin tulevan tarvitse olla, huoli pois! Osaan taatusti löytää juuri teitä imartelevat kuvakulmat ja asennot.

En ota kaikkia hääkuvauspyyntöjä vastaan. Tämä siksi, että haluan keskittyä täysillä niihin kuvauksiin joita teen. Näin ollen esimerkiksi kuvien toimitusajat eivät veny, eikä laatu kärsi. Haluan aina olla asiakkaani luottamuksen arvoinen.

Ennen kuvauksia sovin kanssanne tapaamisen jossa pääsemme jo hieman tutustumaan toisiimme ja pääsette kertomaan omista toiveistanne kuvauksen suhteen. Ennen hääkuvauksia lähetän teille myös yksityiskohtaisen ohjeistuksen kuvauksiin valmistautumisesta, muun muassa siitä mitä kannattaa muistaa ottaa mukaan kuvaustilanteeseen. Käyn myös jo etukäteen tarkistamassa kuvauslokaatiot, suunnittelen kuvaukset ja laadin varasuunnitelman esim. sateen varalle. Näin te pääsette rauhassa keskittymään siihen mikä on kaikista tärkeintä – toisiinne ja rakkauteenne.

Kysykää ihmeessä jos jokin asia yhtään mietityttää, olen täällä teitä varten 🙂

Virve

 

 

 

Leave a reply