Jukka Poika: Yhdestä puusta

Jukka Poika: Yhdestä puusta

Jukka Poika: Yhdestä puusta
Suomen musiikki

Marginaalimusiikkia massojen makuun

Jukka Pojan musiikilliseen historiaan mahtuu useita reggae-kokoonpanoja, joista suurin osa jäi vain lyhytaikaisiksi pienen marginaaliryhmän lemmikeiksi. Soolouralle siirryttyään Jukka Poika sai reseptinsä lopullisesti toimimaan – ja suomireggaen sanansaattajan musiikki alkoi sulostuttaa myös valtavirran elämää.

Jo edellinen sooloalbumi Kylmästä lämpimään myi platinaa, mutta vasta Yhdestä puusta -levyn jo lähes vuosi sitten julkaistu Silkkii-single räjäytti potin lopullisesti. Biisistä tuli kertaheitolla yksi vuoden pidetyimmistä ja soitetuimmista kappaleista. Se nousi Suomen virallisen singlelistan ykköspaikalle, eikä kenellekään tullut varmasti suurena yllätyksenä, kun Silkkii palkittiin Emma-gaalassa 2011 Vuoden biisi -pystillä. Myös artistin omalaatuinen lavaesiintyminen oli pantu merkille ja Jukka Poika pokkasi samoissa kinkereissä myös vuoden live-esiintyjän palkinnon.

Yhdestä puusta -albumin rytmeistä vastaa Jukka Pojan keikoiltakin tuttu kokoonpano Sound Explosion Band ja tuottajana on toiminut edelliseltä levyltä tuttu Bommitommi. Albumi levittää suvaitsevaisuuden ja rennosti ottavan elämäntapaintiaanin ideologiaa. Edelleen saa siis olla pikkasen pläski, eikä sen rahan perässä tarvitse niin epätoivoisesti juosta, mutta koulut ja muut tärkeät asiat kannattaa silti hoitaa huolella.

Eron keskellä tehdyn levyn lyriikoissa käydään myös koko parisuhteen kariutumisen jälkeinen kaari läpi. Ei olla vielä valmiita uuteen suhteeseen, vietetään iltaa kaupungilla ja tapellaan exän kanssa. Jukka Pojan jälkikasvukin on saanut levylle oman nimikkobiisin Mun skidit.

Joistain synkistä aiheista huolimatta rytmien välitkin on täytetty suurella määrällä aurinkoa. Vaikka Jukka Poika on itse absolutisti, on hänen uusimman levynsä kappaleet varmasti erinomaista terassi- tai pussikaljoittelun taustamusiikkia. Olit sitten siideripissis tai et.

Arvio on julkaistu Rumbassa 3/12.

Leave a reply