Tee itse joulun parhaat herkkulahjat!

Tee itse joulun parhaat herkkulahjat!

Itsetehdyt herkkulahjat maistuvat parhaimmilta! Vielä ehdit pyöräyttää nämä herkulliset pähkinä-suklaafudget jouluksi. Sesongin mukaisesti näissä ei paljon kaloreita laskeskella vaan kermaa ja voita kuluu. Lopputulos muistuttaa hieman Tuplaa, eikä valmistaminenkaan ole lainkaan vaikeaa. Jos pakkaat makeiset juhlavaan rasiaan ja koristelet sen kauniisti, saat niistä myös mukavan, maistuvan jouluviemisen.

Pähkinäiset suklaafudget

150g tummaa suklaata
1,5 dl sokeria
2 dl kermaa
40 g voita
1/2 dl hunajaa
1,5 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Pinnalle: suklaa- ja pähkinärouhetta

Vuoraa 16cm x 16cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.

Rouhi suklaa rouheeksi. Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna kunnes seos kiehahtaa. Lisää sitten hunaja ja voi.

Keittele kunnes seos sakenee selvästi ja sen lämpötila saavuttaa 116 astetta. (Ellet omista lämpömittaria, voit tipauttaa hieman massaa kylmään veteen. Jos seos jähmettyy helposti muotoiltavaksi, on se valmista.)

Ota kattila liedeltä ja jäähdyttele massaa sekoitellen kunnes lämpötila laskee 110 asteeseen. Lisää sitten suklaa- ja pähkinärouheet ja sekoita tasaiseksi.

Kaada massa uunivuokaan ja koristele pinta halutessasi suklaa- ja pähkinärouheella. Anna hieman jäähtyä ja nosta vuoka jääkaappiin. Leikkaa jäähtynyt fudgemassa terävällä veitsellä sopiviksi annospaloiksi. Säilytä valmiita fudgeja viileässä.

 

Fudget ovat oiva vieminen kun pakkaaat ne kauniisti.

 

..Fudget ovat aika tuhtia kamaa. Jos sen sijaan kaipaat jotain hieman kevyempää, kannattaa kokeilla tätä jaffakuulien reseptiä.

Jaffakuulat

Mikä suurenmoisinta, nämä jaffakuulat ovat paitsi erittäin herkullisia myös terveellisiä. Niissä ei ole käytetty lainkaan valkoista sokeria, jauhoja tai eläinperäistä rasvaa. Kuulat ovat täysin gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia, mutta sisältävät vastaavasti runsaasti kuitua ja hyviä rasvoja. Maku on täyteläisen suklainen. Valmistaminenkin on helppoa ja hauskaa!

 

Jaffakuulat

3 dl cashew-/parapähkinöitä

1 ½ dl kuivattuja, pehmeitä taateleita (kivettömiä)

½ dl raakakaakaojauhetta

2 tl luomuappelsiinin kuorta raastettuna

3 rkl mehua samaisesta appelsiinista

1 rkl kookosöljyä

2 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)

¼ tl suolaa

pinnalle:

kaakaojauhetta ja appelsiinin kuorta raastettuna

 

Huom! Kuulien tiivis massa on jonkinasteinen haaste tehosekoittimelle. Ellet omista tehokasta blenderiä, kannattaa pähkinöitä ja taateleita liottaa vähintään muutaman tunnin ajan (+ valuttaa hyvin) ennen käyttöä.

Mittaa pähkinät tehosekoittimeen ja jauha ne karkeaksi jauheeksi. Lisää sitten loput ainekset ja sekoita kunnes massa on tasaista. Jätä hetkeksi jähmettymään jääkaappiin.

Pyörittele massa kuuliksi (n. 38 kpl). Sekoita pinnalle tuleva kaakaojauhe ja appelsiininkuoriraaste ja pyöräytä pallerot vielä kevyesti seoksessa. Säilytetään viileässä, mieluiten jääkaapissa.

Vinkki!

Pallot voi pyöritellä myös vaikkapa manteli- tai kookosjauheessa. Itse käytin kuulien massaan raakakaakaojauhetta, mutta pinnalla maitokaakaojauhetta jolloin kuulien suutuntuma on makeampi.

Herkullisia hetkiä,

-Virve-

Reseptit on julkaistu myös Höperöt Pöperöt -blogissani Turun Sanomien TS Ruoka -sivustolla: Pähkinäiset suklaafudget ja Jaffakuulat

Leave a reply