Samettinen valkosipulisoppa

Samettinen valkosipulisoppa

Valkosipulikeitto

Sipulisoppa lämmittää suloisesti, kun ulkona paukkuu pakkanen ja tuuli tuivertaa sielunsopukatkin sekaisin.

Tämä soppa onkin erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ovat valinneet vuoden 2015 vihannekseksi sipulin. Perusteluna ovat sipulin maku, terveellisyys, ekologisuus, monipuolisuus ja edullinen hinta.

Sipulia kannattaakin suosia. Sipuli on oikea Supervihannes – sen syöminen pienentää riskiä sairastua syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksiin! Sipulit sisältävät mm. kversetiiniä joka suojaa myös viruksilta ja bakteereilta. Tämä on hyvä muistaa näin flunssakauden jyllätessä.

Keiton clouna on se, että valkosipulit paahdetaan kokonaisina uunissa. Paahtaminen pehmentää valkosipulin maun ja tekee siitä entistäkin maistuvampaa.

Soppa sopii sekä alkukeitoksi että pääruuaksi.

 

Samettinen valkosipulisoppa (4:lle)

4 kokonaista valkosipulia (kuorineen)
2 rkl oliiviöljyä
5 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 isoa keltasipulia
7 dl kanalientä
2 dl ruokakermaa
sitruunamehua
suolaa ja valkopippuria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista kannat pois ja laita ne uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Peitä foliolla ja laita uuniin paahtumaan tunniksi.
Anna valkosipuleiden jäähtyä. Pilko odotellessa sipulit ja keitä kanaliemi. Pursota valkosipulin kynnet kuoristaan ja hienonna esim. lusikan avulla.
Sulata voi kattilassa, lisää sipulit ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää valkosipulisose. Lisää myös vehnäjauhot ja hämmennä. Paista seosta hetki ja lisää sitten kuuma kanaliemi.
Anna hautua parikymmentä minuuttia pienellä teholla, välillä sekoittaen. Soseuta keitto sauvasekoittimella (tähän saakka voit valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa).

Lisää lopuksi kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta valmis keitto sitruunamehulla, valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Koristele esim. ruohosipulilla ja tarjoa leivän kanssa. Sillä sipuli!

Leave a reply