Pääsiäispumpernikkelit

Pääsiäispumpernikkelit

 

Pumpernikkeli – mikä ihana sana! Näin ajattelin, kun pikkulikkana leikkasin pumpernikkeleiden ohjeen talteen paksuun reseptikirjaani. Minulla ei ollut minkäänlaista hajua millaisia ne olivat, mutta ohje vaikutti tosi kiehtovalta ja erikoiselta. Kun jokunen aika sitten törmäsin kyseiseen reseptiin, huomasin että ohjeessahan ei ollut mitään erikoista. Mikä pettymys. Nehän olivat ihan tuiki tavallisia pipareita sokerikuorrutuksella! En ole edelleenkään koskaan edes maistanut näitä perinteisiä pumpernikkeleitä. Meillä päin ne eivät kuuluneet jouluun, tai mihinkään muuhunkaan juhlaan.

Halusin tehdä pumpernikkeleistä kuitenkin oman versioni. Siksi unohdin jouluiset mausteet ja käytin taikinaan vain kardemummaa ja vaniljasokeria. Muotoilussa hylkäsin pelkän perinteisen soikion ja värikoodasin myös maut. Pinkit sydämet saivat värinsä mansikanmakuisesta tomusokerista ja toffeenväriset pikakahvijauheesta. Valkoiseen kuorrutteeseen lorautin mukaan tipan karvasmanteliöljyä. Ja ai että tulikin hyviä!

 

Pääsiäispumpernikkelit

150 g voita
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 muna
5-6 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
Tomusokeria
kananmunanvalkuaista

 

Pikkuleivät:

Sulata voi, siirappi ja sokerit kattilassa. Lisää appelsiinin kuoriraaste ja kardemumma, anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokeriliemeen kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhoseos ja laita taikina jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi, tai vaikkapa yön ajaksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi ja ota siitä muotilla haluamasi mallisia pikkuleipiä. Paista 175 asteessa n. 8 minuuttia. (Paistoaika vaihtelee toki pikkuleipien koosta ja paksuudesta riippuen.)

Kuorrutus:

Sekoita tomusokeria kananmunanvalkuaiseen niin, että saat sopivan paksuista pikeerimassaa. Lusikoi massa pikkuleiville ja anna pinnan tasoittua ja kuivua kunnolla.

Vinkki! Jos haluat tasaisen toffeenvärin, sekoita pikakahvi ensin valkuaiseen. Jos taas haluat kananmunakuorikuvio-efektin, sekoita pikakahvi yhdessä tomusokerin kanssa.

 

Oikein aurinkoista ja herkullista pääsiäistä!

-Virve-

Leave a reply