Lohipallerot – ruokahävikistä ruokavoitoksi

Lohipallerot – ruokahävikistä ruokavoitoksi

Kalaa pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa, koska kalaruokien hyvät ravintorasvat ovat tärkeitä esimerkiksi aivojen ja sydämen hyvinvoinnille. Tiedetään. Täytyy silti tunnustaa, että useimmiten jää kuitenkin syömättä. Ravintolassa tilaan usein kalaa, koska sitä ei oikein tule kotona laitetuksi. (Onneksi Turussa saa nykyään oikein erinomaista sushia, vieläpä useammastakin paikasta.)

Puoliskoni toi männä viikolla kotiin savulohen. Siis kokonaisen savulohen, pyytämäni lohifileen sijaan. Tarkoitus oli ollut laittaa savulohisalaattia. Maussa ei ollut valittamista, mutta se rakenne. Lohen nahan alta paljastui nimittäin melkoisen mössömäinen liha, ei sellainen maukas ja napakka josta olin etukäteen jo oikein hekumoinut.

Omilla jokapäiväisillä valinnoillaan meistä jokainen voi vaikuttaa syntyvän ruokahävikin määrään. Moraalini ei oikein salli (periaatteessa ihan syöntikelpoisen) ruuan heittämistä roskiin, joten aloin kuumeisesti miettiä mihin mössölohta voisi käyttää. Kuten vanha sisustussääntö sanoo: “Jos sitä ei voi piilottaa, sitä kannattaa korostaa!” Niinpä päätin pyöräyttää lohen vieläkin mössömmäksi, kalapulliksi. Massaan heittelin vähän sitä sun tätä. Koossa pitäväksi ainesosaksi käytin edellisen päivän perunanjämät, tomaattimurskasta pullat saivat kosteutta, sitruunasta sekä tillistä puolestaan mukavasti makua. Lisäksi ei tarvittukaan enää kuin kunnon tujaus mustapippuria!

”Melkoisen marttamaista toimintaa”, totesi puoliskonikin. Otin sen suurena kohteliaisuutena, tietenkin.

Lohipullat maistuvat oivasti esimerkiksi perunamuusi seuranaan, tai kermaviilikastikkeen ja ranujen kanssa, fish´n chips –tyyppisesti nautittuina. Tai voisihan sitä muovailla massan pihveiksikin, ja nauttia kala-annoksensa ruishampurilaisen tai pitaleivän välissä.

Tuli muuten sen verran hyvä setti, että taidanpa tehdä toisenkin kerran. Ihan tarkoituksella.

 

 

Lohipallerot

 

350g (savu)lohta

2 isoa kypsää perunaa

3 rkl tomaattimurskaa

nippu tilliä

1/2 sitruunan mehu

mustapippuria

(suolaa)

 

Lisäksi:

leivittämiseen

korppujauhoja,

paistamiseen

voita

 

Soseuta perunat ja lohi. Lisää tomaattimurska ja sitruunamehu. Mausta massa tillillä ja mustapippurilla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Pyörittele massasta haluamasi kokoisia palleroita. Lihapullan kokoisina ohjeesta tulee n. 40 kpl.

Kierittele pallot korppujauhoissa. Paista pannulla kypsiksi ja kauniin värisiksi.

 

Resepti on julkaistu myös Höperöt Pöperöt -blogissani Turun Sanomien TS Ruoka -sivustolla: Lohipallerot

Leave a reply