Kotitekoinen jogurtti

Kotitekoinen jogurtti

Tiesitkö, että jogurttiakin voi tehdä itse? Kyllä, eikä se ole edes vaikeaa! Kaikki mitä jogurtin teossa tarvitaan: maitoa, muutama lusikallinen hyvälaatuista maustamatonta jogurttia ja aikaa. Ei voi mennä vikaan!

Olen itse oikea jogurttiholisti, syön sitä mieluusti sekä aamupalaksi, lounaaksi että iltapalaksi. Koska en pidä valmiiksi maustetuista jogurteista, ostan aina maustamatonta jogurttia. Jogurttiannokseni sekaan heitän runsaasti pähkinöitä, marjoja ja mysliä, joskus kruunaan annoksen lorauksella hunajaa. Herkullista ja terveellistä!

Koska jogurttia menee taloudessamme niin paljon, olin jo kauan suunnitellut kokeilevani sen tekemistä itse. Jostain syystä kokeileminen oli kuitenkin aina jäänyt vain ajatuksen asteelle. Kunnes eräänä päivänä selasin uunini käyttöohjetta, etsiskellen jtn. teknistä tietoa. Satuinkin löytämään jogurtin teko-ohjeen! Hämmentävää, mutta totta: jogurttia voi valmistaa myös uunissa. (Joskus niiden käyttöohjeiden lukeminenkin on siis ihan hyödyllistä puuhaa..)

Kokeiltuani valmistustapaa olin positiivisesti yllättynyt. Lopputuloksena oli ihana, samettisenpehmeä jogurtti.

 Jogurtti

1l täysmaitoa
100-150g maustamatonta (turkkilaista tai kreikkalaista) jogurttia

1.) Lämmitä maito kiehumispisteeseen välillä sekoittaen.
2.) Jäähdytä maito n. 40-asteiseksi. Lisää jogurtinjuuri ja sekoita.
3.) Käytä uunin kiertoilmaominaisuutta ja lämmitä uuni 50-asteeseen.
4.) Kaada jogurttiseos lasi- tai keraamisiin annosvuokiin tai yhteen isoon vuokaan. Peitä tuorekelmulla.
5.) Nosta uunin pohjalle ja anna jogurtin fermentoitua 8h.
6.) Lopuksi jogurtti siirretään jääkaappiin viilentymään, vähintään neljäksi tunniksi. Jogurtti paksunee vielä viilentymisvaiheessakin.

P.s. Omaa jogurttia voi käyttää jälleen seuraavan erän pohjana, mutta ajan saatossa jogurtin sakeuttamisvoima heikkenee.

Uunia käytettäessä lämpötilan säätely on helppoa, mutta sähköä kuluu. Jogurtti onnistuu toki myös ilman uunia. Homma toimii silloin näin:
Tee kohdat 1 ja 2.
Jätä jogurttiseos tekeytymään lämpimään paikkaan 6-12 tunniksi. Mitä lämpimämpi paikka, sitä nopeampaa fermentoituminen (hieno sana paksuuntumiselle) on. Astian voi esim. kääriä paksuun pyyhkeeseen ja asettaa patterin lähelle.
Jogurtin voi jättää huoneenlämpöön jopa vuorokauden ajaksi, ilman että tarvitsisi huolehtia pilaantumisesta. Jogurttia kannattaa maistaa ennen jääkaappiin siirtämistä, ja jos maku on liian mieto, fermentoitumista jatketaan. Tee sitten vielä kohta 6.

Herkullisia hetkiä,

-Virve-

Leave a reply