Kaiketon mangojuustokakku

Teksti & kuva © Virve Kulmala

Yksi juhlia järjestävän murheenkryyni näin kesän juhlasesongin kynnyksellä on se, mitä tarjota lukuisista erilaisista ruoka-aineallergioista tai -rajoitteista kärsiville vierailleen. Itse olen ratkaissut asian tekemällä mm. 1-vuotisjuhlien tarjottavaksi tätä maukasta mangojuustokakkua. Se on paitsi maidoton, gluteiiniton, munaton mutta myös vähäsokerinen, eikä se sisällä lainkaan valkoista viljaa tai kovia rasvoja. Taatusti siis terveellisempi vaihtoehto raskaille kermakakuille, ja taaperoiden lisäksi kakku maistuu toki mainiosti myös meille aikuisille! Kakun samettisen rakenteen salaisuutena on kikherneliemi, aquafaba, jota vaahdottamalla saadaan valkuaisvaahdon kaltaista, vegaanista vaahtoa. Täysin vegaanisen kakusta saat vaihtamalla liivatelehdet vegaaniseen liivatteeseen.

Luonnollisesti voit käyttää mangososeen tilalla myös muita hedelmiä ja marjoja.
Kakun valmistamiseen et tarvitse edes uunia, sillä se valmistuu helposti jääkaapissa hyydyttämällä.

Kaiketon mangojuustokakku
Pohja:
5 dl manteleita
1 dl kivettömiä taateleita
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa

Täyte:
200g maidotonta mangonmakuista rahkaa/maidotonta tuorejuustoa
1 kikhernetölkin liemi
2-2,5 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
2 dl mangososetta
6 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
2 dl mangososetta
3 liivatelehteä

 

Alkuvalmistelut:
Leikkaa leivinpaperista pyöreän irtokakkupohjavuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjaa suurempi pala ja pingota se pohjan päälle.
Valmista sitten pohja:
Laita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen ja hienonna kunnes seos on tahmeaa ja murumaista. Painele seos sitten irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottelemaan.
Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Valuta kikhernetölkin liemi kulhoon ja vatkaa tehosekoittimella vaahdoksi. Lisää 1 tl sitruunamehua ja jatka vatkaamista kunnes vaahto muistuttaa kovaa valkuaisvaahtoa. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, samalla jatkuvasti vatkaten. Sekoita sitten kikhernevaahto, rahka/tuorejuusto ja mangosose varovaisesti keskenään.
Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja lisää siihen 5kpl kuivaksi puristettua liivatelehteä. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä valmis täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Kiille:
Kuumenna n. puolet kiilteen mangososeesta kiehuvaksi. Lisää siihen 3 kuivaksi puristettua liivatelehteä ja sekoita loppu sose mukaan. Anna jäähtyä hetken. Levitä sose sitten täytteen päälle vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vielä muutama tunti, mieluiten yön yli.

 

Aurinkoista viikonloppua ja onnea kaikille valmistuville!

 

-Virve-

Leave a reply