Food Walk – turkulaisen ruokakulttuurin ytimessä

Food Walk – turkulaisen ruokakulttuurin ytimessä

Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

Ruualla on paljon muitakin tehtäviä kuin vain pakollinen ravintotarpeen tyydyttäminen. Ruokailu yhdistää, ja maut luovat ja ylläpitävät monia muistoja. Mutta kuinka kummassa kävely ja ruoka liittyvät yhteen?

Turku on profiloitunut useiden hyvien ravintoloidensa myötä varsinaiseksi ruokakaupungiksi ja nykyään se onkin täysin pätevä syy tulla visiitille Turkuun. Paikallisia makuja pääsee maistelemaan näppärästi hankkimalla Food Walk -kortin.

Kortti ei ole enää mikään upouusi juttu sillä se lanseerattiin jo vuonna 2012, mutta nyt mukaan on saatu myös muutamia uusia ravintoloita. Mukana Food Walkissa ovat: Brahen Kellari, Café Brahe, Café Art, Di Trevi, Grill it, Pinella, Sevilla, Smör, Stefan´s Steakhouse sekä Svarte Rudolf. Kierroksella voi valita näiden kymmenen ravintolan ja kahvilan tarjonnasta viisi annosta. Kortin voi käyttää joko yhtenä päivänä tai ruokailut voi hajauttaa kolmelle peräkkäiselle päivälle. Kävelylle oikeuttavan kortin hinta on 44 euroa.

Kun Food Walkissa mukana olevat uudet ja vanhat ravintolat esittäytyivät mediaväelle, pääsimme testaamaan miltä ruokakävely käytännössä tuntuu ja maistuu. No, meillä kävely jäi vähän vähemmälle, sillä puolet ravintoloista tuli vierailulle toistensa keittiöihin ja valmisti omat esittelyannoksensa siellä. Tämä kertoi konkreettisesti siitä, että ravintolat tekevät Food Walkia yhteistyössä toistensa kanssa.

Aloitimme testikierroksen hieman nurinkurisesti, Pinellan päivän jälkiruualla ja lasillisella kuohuvaa. Mutta miksipäs ei? Kuten kortin ideologiaan kuuluu, asiakas voi itse valita mitä ja missä syö.

Pinellan päivän jälkiruoassa maistui tällä kertaa raikas sitruuna.

Seuraavaksi maistelimme Svarte Rudolfin lämmintä kanaleipää aurajuustokastikkeella. Tässä kohtaa huomasimme, että vaikka ravintoloiden annokset ovat ns. ”maisteluannoksia”, niiden koot ovat reilunpuoleisia.

Svarte Rudolfin kanaleipä

Sevillassa tarjolla oli grillattuja jättikatkarapuja, paahdettua maalaisleipää ja mascarpone-parmesaanivaahtoa sekä Smörin päivän alkuruoka, joka oli tällä kertaa peuraa.

Sevillan grillatut jättikatkaravut.
Smörin alkupala-annoksessa maistuivat Pohjolan maut.

Osa ravintoloista on valinnut Food Walk -annoksekseen suosituimman annoksensa, näin on tehnyt mm. Brahen kellari. Ravintolan Taste of Turku appetizer -annos koostuu itseleivotusta saaristolaisleivästä, skagen-täytteestä ja salaatista. Luonnollisesti myös erilaiset erikoisruokavaliot huomioidaan kävelyn ravintoloissa. Esimerkiksi meille äyriäisallergikoille tarjoiltiin tätä, ja varmasti vähintäänkin aivan yhtä herkullista, savuporoleipää.

Savuporoleipä Brahen Kellarin tapaan.

Stefan´s Steakhouse tarjoili alkuruokalistaltaan kaksi pientä suolaista annosta: maa-artisokkakeittoa pistaasipähkinämurskalla maustettuna sekä rapukakkua choronakastikkeella ja persiljajuurisipseillä. Maa-artisokkakeitto oli kuohkeaa ja se tarjoiltiin kahvikupista. Rapukakkua tyydyin mittailemaan vain silmilläni, mutta hyvin tuntui muille sekin maistuvan.

Maa-artisokkakeittoa á la Stefan´s Steakhouse.

Jälkiruuaksi tarjoiltu Cafe Brahen suodatinkahvi ja valtava korvapuusti saivat naamat muikeaan hymyyn.

Pullahetki Cafe Brahen tyyliin.
Di Trevin tapaslankku.

Di Trevin Tapaslankulle oli koottu lajitelma erilaisia tapaksia: pan con tomatea, tomaatti-valkosipulisalsaa sekä oliiveja ja manteleita. Mukavaa pikku naposteltavaa, vaikka tässä kohtaa kävelyä maha alkoikin jo täyttyä siihen malliin, että Grill it! Marinan burger-annosta moni ei enää jaksanut syödä kokonaan. Rapean sämpylän välissä oli täytteenä mehevää pulled pork -possua.

Grill it! Marinan Pulled pork -burger.

Onneksi viimeisessä kohteessamme, Cafe Artissa pääosassa oli kahvi.  “Moniko teistä laittaa ravintola-annokseensa ketsuppia, suolaa ja pippuria maistamatta ruokaa ensin? Älkää siis laittako kahvilassakaan kahviinne maitoa ja sokeria ilman, että maistatte sitä ensin!” Ja olihan se uskottava, kun moninkertainen Vuoden Barista, Cafe Artin Mikko Haahti, niin sanoi. Hän muistutti myös, että jos kahvin maun eteen on tehty paljon työtä, maito ja sokeri peittävät makuja alleen, eivätkä kaikki kahvin nyanssit enää erotu.

Kahvi ja sen tekijä.

Saimme ruokakävelyllämme maisteltavaksemme paljon erilaisia ruokia, mutta myös tietoa ruoka-aineiden alkuperästä ja ruokien valmistustavoista. Oli ilahduttavaa huomata, että monessa ravintolassa suositaan lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Oikein mainio ruokaretki tämä Food Walk, kannattaa kokeilla!

P.S. Kortti on myös mitä mainioin lahja-idea, käytön jälkeen siitä ei jää juuri mitään jäljelle. Paitsi tietenkin mukavat makumuistot!

Juttu on julkaistu myös Visit Turun blogissa: Food Walk – paljon ruokaa, vähemmän kävelyä

Lue lisää Food Walk -kortista:
www.visitturku.fi/turku-food-walk_
www.visitturku.fi/food-walk-uudistui_fi

Osta omasi kätevästi Visit Turun verkkokaupasta:
www.visitturku.fi/shoponline/turku-food-walk-kortti

Leave a reply